2024/02/19

Alapítványunk 2023. évi tevékenysége

 Az év Wagner Nándor centenáriumának jegyében kezdődött és folytatódott. A műcsarnoki Bölcselet szobrásza kiállítást számos egyéni és csoportos látogató kereste fel. Alapítványunk által támogatott oktatási intézmények és művészeti csoport – II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye, Partiumi Keresztény EgyetemHerendi Vizuális Műhely – részére az oktatási szintnek megfelelő külön-külön programot állítottunk össze. A csoportos vezetést ajándék átadásával zártuk. A székesfehérvári elemi iskola részére az alapítvány tulajdonát képző Földanya szobor gipszét ajándékoztuk. A dunaújvárosi középiskolások művészeti munkájukhoz anyagi támogatást kaptak. Wagner Nándor szobrászművész és felesége portrépárját a Partiumi Keresztény Egyetemnek ajándékoztuk. A herendi festőművészcsoport eszközök beszerzéséhez anyagi támogatásban részesült.

A Földanya szobor gipszének ajándékozása a Műcsarnokban

A centenáriumi kiállítás záróeseményét a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendeztük meg, és a kiállítás japános zárására – Szanbon-dzsime tapsolással – a kiállítás utolsó napján a Műcsarnokban került sor.

Fazakas Réka kurátorral zárjuk a kiállítást

A kiállítás bontása és a szobrok elhelyezése igen komoly háttérmunkát igényelt, de rendben visszakerültek a kölcsönvett alkotások, és a 3D Filozófiai kert makett sértetlenül került a raktárba. A művészházaspár kiállított portrészoborpárját a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem kapta ajándékba, méltó helyen történő felállítási kötelezettséggel.

A 18. Wagner Nándor Díj-ra kiírt versenytéma: Petőfi Sándor költő családi és megzenésített versei. A 200 éves Petőfi jubileumi év a hallgatók jeles versenyzését hozta. Az eredményhirdetésre a Partiumi Keresztény Egyetem auditóriumában került sor. A grafikai anyagot az auditórium előtti zsibongótérben állítottuk ki. További részletek.

A nyár legnagyobb vállalkozása volt a Filozófiai kert nagyváradi kiállításaGheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár előcsarnokában. Két hónapra terveztük a kiállítást, de a sikernek és a nézettségének köszönhetően egy hónappal meghosszabbították. 

A kiállítás megnyitója (Fotó: Szent László Egyesület)

Székesfehérvárott néma Nemzeti Gyásznapot rendeztek a Corpus Hungaricum szobornál. A tisztelet koszorújának elhelyezése után meglátogattuk támogatott iskolánkat. Az ajándékba kapott Wagner Nándor Földanya gipsz méltó helyre került, és nagyon népszerű a tanulók körében.

Könyvprojekt. Alapítványunk támogatásával a Hungarovox Kiadónál jelent meg Aknay Tibor Gyalogszerrel a Tejúton című verseskötete.

A Festészet napján adtuk át a Supka Magdolna Díjat Németh Géza festőművésznek.

2023 a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program jeles éve volt. Alapítványunk bonyolította és támogatta néhai Kádár Tibor festőművész műtermének kiállító galériává történő átalakítását. Az év során öt kiállítást és két könyvbemutatót rendeztek a galériában, mely közel ezer fős látogatottságot, benne több mint kétszáz külföldi látogatót vonzott. A kiállítások blogbejegyzése itt található.

Alapítványunk 2023. évi közhasznúsági jelentését itt tekintheti meg. A 2023-es egyszerűsített beszámolónkat itt tekintheti meg. Az alapítvány éves beszámolóit 1999-től egybegyűjtve itt találja meg.

Köszönettel vesszük kedves olvasóink támogatását adójuk 1%-val. Legyen szíves adja meg adószámunkat 18239634-1-43 a rendelkező nyilatkozaton. A kapott 1%-ok felhasználását ebben a táblázatban tesszük közzé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése