2023/10/30

Kádár Tibor emlékkiállítás Herenden

Itt található Balla Emőke cikke a VEOL honlapján (Fülöp Ildikó fotóival, 2023.10.30.)

A cikk szövegét egy az egyben idézzük saját felvételekkel:

"Két éve halt meg Kádár Tibor festőművész. A herendi Pesovár Ernő Művelődési Házban rá emlékeztek családtagjai, tanítványai, tisztelői. A tárlat válogatás olyan művekből, amelyeket eddig még nem állítottak ki. 

A tárlat két szinten került megrendezésre

Kádár Tibor 1946-ban, Kolozsváron született, 1971-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán. 1988-ban családjával elhagyta szülőhazáját, és Magyarországon telepedett le, 1990-ben költözött Veszprémbe feleségével és három gyermekével. 1991-ig a Laczkó Dezső Múzeumban művészettörténész, 1991 után kizárólag a festészetre koncentrált, tanítással foglalkozott. 2004-től a herendi Fischer Mór Porcelánipari Szakiskola igazgatója volt, részt vett a termékfejlesztésben, az új motívumok létrehozásában. A Herendi Képzőművészeti Alkotóműhely – később Herendi Vizuális Műhely – 1999-ben alakult, hat bátor festő jelentkezett Kádár Tibor „Ki szeretne művészeti festést tanulni?" című felhívására.

Ha mégis visszamennék

A kiállítást megnyitó Kiss Sándor, az Academia Humana Alapítvány kuratórium elnöke beszélt Kádár Tibor és a Herendi Vizuális Műhely kapcsolatáról, a festőművész Herendhez való kötődéséről és felidézett néhány mozaikot Kádár Tibor életéből.

Fákat mindig érdemes ültetni

Szólt arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa évében Kádár Tibor festőművész emlékműtermében Kádár Stúdió Galéria nyílt. A festőművész fél évszázados életművéből láthatunk válogatást a falakon. A tanítványokkal való kapcsolatáról Kádár Tibort idézte egy korábbi interjúból: 

„Próbáltam szigorú iskolát indítani, de nem lehet, sőt nem is kell. Ez örömfestés, ezek az emberek óriási energiával, örömmel festenek, megtanítottam őket nemcsak nézni, hanem látni. Mindenkinek meghagytam a saját stílusát, nem akartam kis Kádár Tiborokat képezni.” 

Megemlítette, hogy Banner Zoltán egy monográfiát írt róla, amelyben így fogalmazott: „Kádár Tibor azok közé a jelentős magyar művészek közé tartozik, akik az emberi lényeg: a Lélek mindenek fölötti hatalmának a védelmére szerződtek.” 

Fotók: Kiss Sándor


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése