2023/05/15

Alapítványunk 2022. évi tevékenysége

 Nehéz évkezdés, évzárás nagy sikerrel. 

Wagner Nándor századik születésnapjának méltó megünneplésére 2019 óta készülünk. A 150 éves magyar-japán diplomáciai jubileumot Tokióban nagyszabású képzőművészeti kiállítással indították, ahol a Magyar-Japán Gazdasági Klub elnökeként én tartottam az első előadást a Japánban élt és ott működött magyar üzletemberek bemutatásával. A szünetben Kucsera Tamás a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára érdeklődéssel hallgatta meg javaslatunkat. A felterjesztés után a helyszín keresése akadozott, nemcsak a pandémia miatt. A várbazári helyszín választása természetesnek tűnt, mivel Wagner Nándor évekig a déli szárny IX. műtermében alkotott. Foglaltságra hivatkozva beltéri elhelyezést nem tudtak biztosítani. Próbálkoztunk máshol, de minden eredmény nélkül.

2021 novemberében Wagner Chiyo asszony végső búcsúztatásán Japánban voltam, amikor a Műcsarnok jelentkezett, és felajánlotta, hogy tervbe veszi a kiállítás megrendezését. Interneten, majd januártól kezdve személyesen megkezdődtek az egyeztető tárgyalások Szegő György művészeti igazgató úrral és szakember gárdájával. Kurátorunk Fazakas Réka lett.

Megrendezési feltételül a Filozófiai kert kiállítását fogalmazták meg. Bronzszobrok kiállítása a födém teherbíróképessége miatt szóba sem jöhetett, de a 3D technikával legyártott látványhű makett már teljesítette ezt a követelményt. Az anyagi hátteret a Wagner Nándor Emlékalapítvány biztosította. Hazánkban nyolcalakos szoborcsoport mérethű makettet még nem készítettek. Helyszíni szabadtéri szkennelés állvány nélkül, digitális képinformáció szeletelése, majd nyomtatása, összeépítése és kiállítási darabbá formálása különös gondosságot igényelt. Sikerült megtalálni a Parametrik Kft.-t, ők rendelkeztek ezzel a technikával, valamint hazánk egyik legjobb színházi kelléképítőjét, Rácz Miklóst, akik vállalták ezt az úttörő munkát. Júniusban indult a munka, ami komplex engedélyeztetést és szervezést igényelt.

A háborús helyzetre való tekintettel nem tudtunk műtárgyakat kölcsönkérni Svédországból és Japánból, de a székesfehérvári Szent István Király Múzeum vállalta az állományukban őrzött Wagner anyag színe-javának kölcsönadását. Fontos volt, hogy Wagner Nándor és felesége is velünk legyen, ezért úgy döntöttünk, hogy szobor alakban jelenjenek meg a kiállításon. Solti András szobrászművész vállalta a büsztpár megmintázását. Az öntést Lestyán-Goda János szobrászművész vállalta. 

Nincs kiállítás jó katalógus nélkül! A cikkek szerzői Akiyama Koji, Szegő György, Wehner Tibor művészettörténész, Kiss Sándor. A fotóanyagot az alapítványok gyűjteményéből válogattuk ki. A grafikai tervezést Sellyei Tamás Ottó végezte.

Wagner Nándor centenáriumi kiállítása születésnapján, október 7-én nyílt meg. A Filozófiai kert élethű másolata nagy meglepetést okozott, mert sokan azt hitték, hogy a gellérthegyi szoborcsoportot látják. A kiállítás népszerűsítésére Wagner Nándor szobraiba öltöztetett Rubik kocka készült.

Ebara Minoru kurátor és Akiyama Koji elnök Nándor és Chiyo asszony büsztje társaságában

Alapítványunk vállalta 2020-ban elhunyt kedves barátunk Kádár Tibor festőművész műtermének átalakítási irányítását és bonyolítását a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében. Komoly kihívás volt a Betekints völgy közepén pályázattal megnyitni a Kádár Stúdió Galériát. A művész özvegyével, Kádár Jutkával remekül együttműködve, az általunk támogatott Herendi Vizuális Műhely bevonásával, együttes lelkes munkával sikerült készen lenni az év végére a funkcióváltással. A történetet és az eredményt ebben a TV interjúban lehet megtekinteni.

Meghitt beszélgetésekre vár minden komoly érdeklődőt

A 17. Wagner Nándor Díjakat, jeles versenyzést követően, a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában, május 22-én élőben adtuk át. A verseny témája a Wagner Nándor születésének 100. évfordulója volt. A grafikai és videó animátori verseny ragyogó eredménnyel zárult. További részletek.

Akiyama Koji elnök úrral, Ebara Minoru kurátorral néma koszorúzással tisztelegtünk október 6-án az Aradi Vértanúk hősiessége előtt a székesfehérvári Corpus Hungaricum szobornál.

Támogatás. Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész a nagybányai tájképfestészet hagyományainak őrzését. Segítettük a Herendi Vizuális Műhely és a Játszó ember alapítvány működését, valamint a székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét.

Alapítványunk 2022. évi közhasznúsági jelentését itt tekintheti meg. A 2022-es egyszerűsített beszámolónkat itt tekintheti meg. Az alapítvány éves beszámolóit 1999-től egybegyűjtve itt találja meg.

Köszönettel vesszük kedves olvasóink támogatását adójuk 1%-val. Legyen szíves adja meg adószámunkat 18239634-1-43 a rendelkező nyilatkozaton. A kapott 1%-ok felhasználását ebben a táblázatban tesszük közzé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése