2022/10/15

A Filozófiai Kert 21. születésnapja október 18.

 Október 18-án ünnepeljük a Filozófiai kert felavatásának 21. évfordulóját fent a Gellérthegyen, a Víztározó feletti parkban. Ezen a napon lesz pontosan huszonegy éve, hogy délelőtt Wagner Chiyo asszonnyal kicsit csöpögős esőben áttöröltük a szobrokat és a posztamenseket. Chiyo san azt mondta, ez a szobrászfeleség kötelezettsége, így kap életet az alkotás a felavatáshoz. Idézzük fel a szoborcsoport felavatásához vezető eseményeket!  

Wagner Nándor 1994 tavaszán döntötte el végleg, hogy Budapestnek ajándékozza életművét, a Filozófiai kertet, a szoborcsoport méltó elhelyezését kérve. A tapogatózást a Filozófiai kert ajándékozására Makk István építész segítségével indította el, aki Dr. Schneller Istvánt, a főváros főépítészét értesítette Nándor szándékáról. Telexváltások során megkezdődött a szóba vehető helyek keresése. Ígéretes helyszínként felajánlották a Budai Várban, a szent György téren államalapításunk ezeréves évfordulójára megvalósítandó Neumann János Multimédia-Központ és Digitális Könyvtár udvarát.

 

(ábra) Nándor benapozási tervet készített és úgy helyezte el a szoborcsoportot.

Halála után, az özvegy a kötelező egyéves némaság után férje végakarata szerint küldte el az ajándékozó dokumentumot a főváros polgármesterének, Demszky Gábornak. A főváros 2000. szeptember 12-i ülésén döntöttek arról, hogy javasolják a Fővárosi Közgyűlésnek többek között, hogy a millenniumi évben állítsák fel Wagner Nándor szoborcsoportját, amelyet a művész özvegye ajándékozott  Budapestnek.

A főváros tízmillió forintot fordított az alkotás alapjainak lerakására, és a szoborcsoport felállítására. A mű a nagy vallásalapítókat Ábrahámot, Ekhnatont, Jézust, Buddhát, Lao-cet egy körgyűrűre állítja, amint egymással harmóniában, egyetlen pont, a szoborcsoport geometriai középpontja felé tekintenek. Az alkotás szépen fejezi ki a mélyüben rejlő közös lényeget, az összebékülést – egymás jobb megértését, amely napjainkban is különösen időszerű. A külső alakok – Mahatma Gandhi, Bódhidharma, Assisi Szent Ferenc – példamutató életükkel bizonyították, hogy a magas erkölcsi és vallási szabályok betartása üdvös és lehetséges és máig erős hatással van mindennapi életünkre.

Az Academia Humana Alapítvány október 21-én délután, 14:00 és 16:00 között nyitott programmal, szabad beszélgetéssel és egy kis meglepetéssel is várjuk az érdeklődőket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése