2022/09/18

Wagner Nándor centenárium a Műcsarnokban és Mashiko-ban

 Száz évvel ezelőtt október 7-én született Wagner Nándor Nagyváradon. Magyar szobrászművész, akinek három országban - Magyarország, Svédország és Japán - kellett pályáját újra kezdeni, de mindvégig megmaradt magyar szobrásznak. Wehner Tibor a most megjelenő műcsarnoki katalógusban írja:

A Wagner-művek Közép- és Nyugat-Európa, Európa és a Távol-Kelet között teremtenek kapcsolatot, eltérő kultúrákat, szemléletmódokat és hagyományokat kapcsolnak össze és szintetizálnak, s e rendhagyó alkotói feltételek által ösztönzötten és meghatározottan fogalmaznak meg izgalmas, sodró szenvedéllyel és mély érzelmekkel, és zavarba ejtő gondolati mélységgel és gazdagsággal, a végső megismerhetetlenség sokrétűségével, varázsával áthatott, hiteles korképet. 

A Filozófus Szobrász centenáriumi kiállításának fő látványelemei a gellérthegyi Filozófiai kert non-contact 3D másolata, valamint a művész japán műtelepén álló tea-meditációs ház lényegi funkcióinak bemutatása (Szegő György művészeti vezető terve). A látogatók megismerhetik a három alkotóperiódus kiemelt darabjait, a magyart valóságban, a másik kettőt videó és fotó kollekció közvetítésével.

A műcsarnoki kiállítás 2022. október 8. és 2023. február 5. között látogatható, minden hétfő kivételével. természetesen a kiállítás ideje alatt majd számos eseménnyel várjuk az érdeklődőket. A kiállítás kurátora Fazakas Réka.

A Bölcselet szobrásza című kiállítás egyik logó variációja
(Sellyei Ottó grafikusművész terve)

A mashikói kiállítás 2022. október 15. és november 15. között látogatható. Október 23-án előadásokkal és visszaemlékező beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

A japán centenáriumi kiállítás plakátja

Mindkét kiállításra szeretettel várjuk az érdeklődőket!

A kiállítás az MMA, az Academia Humana Alapítvány, a mashiko-i Wagner Nándor Emlékalapítvány összefogásával, valamint a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban őrzött Wagner Nándor alkotások kölcsönzésével jött létre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése