2021/08/29

Mózes szobor megáldása

 Jeles ünnep! Régen várt áldott nap! Ünnepélyes keretek között Spányi Antal megyéspüspök tegnap megáldotta a dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom új üvegablakait, ezt követően leleplezte és áldással avatta fel Wagner Nándor Mózes szobrát, amely a plébániatemplom főbejárata előtt nyert elhelyezést..

Mózes szobor avatásra vár
A leleplezés pillanata  (Kiss Réka Gabriella felvétele és videója)

Püspöki és égi áldás egy időben.

Egy hét óta lázas készülődés volt a Római Katolikus Plébánián, hogy minden készen legyen az augusztus 28-i ünnepségekre. A tavasszal felállított Mózes szobrot megtisztították és a szoboravatáshoz illő nemzeti szalaggal átkötött fehér drapériába öltöztették. 

Darányi István és Rácz Áron kurátorok burkolják a szobrot, 
melyet Mária, a filmdokumentarista Gulyás János felesége szakértő szemekkel figyel. 

A Krisztus Király Főtemplom öt új, festett ólomüveg ablaktábláját Bráda Tibor Munkácsy-díjas, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett művész tervezte, amelyet csapatával együtt készített el az elmúlt két esztendő során.


A bal oldalon kettő, jobb oldalon három új ablaktábla ragyogása
új aurát/atmoszférát teremtett a központi belső térben

A szentáldozás után Kovács István a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett operaénekes elénekelte Verdi Nabucco operájából Zakariás áriáját Hegedüs Gönczy Katalin orgona kíséretével. Professzor Dr. Prokopp Mária művészettörténész gyújtóhatású lendületes beszédében mutatta be Bráda Tibor ablaktábláin látható magyar szenteket és alakokat, és kiemelte annak fontosságát, hogy a fiatalság ismerje meg a dicső elődöket. Wagner Nándor Mózes szobráról röviden beszélt, de nagyra értékelte Nándor megfogalmazását. 

Ünnepeljünk, lelkesedjünk!

Bráda Tibor elérzékenyült hangon mondott köszönetet, és az öt új ablaktábla megalkotásáról beszélt röviden. Tőkés László püspök úr kimentő üzenetében tisztelettel és testvéri szeretettel köszöntötte az egybegyűlteket. Wehner Tibor Munkácsi Mihály- és Supka Magdolna-díjas művészettörténész ünnepi értékelésében így fogalmazott:

"A nagy kifejező erővel megjelenített bibliai, ószövetségi alak szobra – az álló, szakállas, viharzó lendülettel kilépő testhelyzetben, két magasban tartott kezében egy-egy törvénytáblát felmutató, lengedező drapériával fedett testtel megjelenített bibliai hős bronzba álmodott figurája – az egyik legkifejezőbb, legragyogóbb Wagner-alkotás. A Mózes által elsöprő lendülettel elhozott és felmutatott, az Úr által kinyilatkoztatott parancsolatok sora – a keresztény világ tízparancsolata – évezredek óta emberek millióinak alapvetése, erkölcsi példatára, és ez az üzenet most Dunaújvárosban is bronztestet ölthetett. ...
Elmondható, hogy mind Dunaújváros – amelynek nagyon különleges összetételű monumentális szobrászati kollekciója alakult ki a közelmúlt évtizedeiben –, mind a magyar monumentális szobrászat, a magyar művészet is egy rendkívül értékes, jelentős, egyedi műalkotással gazdagodik Wagner Nándor szobrászművész Mózes című szobrának – a művész özvegye, Chiyo Wagner nagyvonalú ajándékozása révén megnyíló – befogadásával és felállításával, felavatásával. Közösségi térbe kerül egy gazdag mondandókat összegző, szimbolikus jelentéseket fókuszáló, magával ragadó érzelmi szólamokat megpendítő kompozíció. (részlet. A beszédet Kiss Sándor elnökünk olvasta fel)"


Wagner Chiyo asszony köszöntő-köszönő üdvözletét
Kiss Réka Gabriella olvasta fel. 

A 91 életévéhez közeledő, ezen a héten a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Wagner Chiyo asszony üzenete így szól:

Tisztelt Megyéspüspök úr! Tisztelt Főtisztelendő úr!
Tisztelt Polgármester úr!
Kedves Egybegyűltek!

  Köszönöm mindannyijuknak, hogy időt szakítottak arra, hogy itt legyenek. Lélekben Önökkel vagyok.
Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt egy évben keményen dolgoztak a szobor tárolásáért és felállításáért.
 1993-ban láttam megszületni a "Mózes" szobrot, amikor férjem, Nándor kezébe ütemesen adogattam az előkészített agyagkockákat. A haragos “Mózes” alakja fontos elemévé vált Filozófiai Kert szoborcsoportjának, valamint Nándor filozofikus elképzelésének is.
 Álmomban sem gondoltam volna akkoriban, hogy ez a szoborcsoport nemcsak Mashiko-ban, hanem Budapesten és később Tokyo-ban, a Nakano kerületben is – különböző alakszámban – látható lesz. Azonban Nándor ezt a kezdetektől tudta, és nem kételkedett benne.  
 Sok-sok év távlatából megemlíteném, hogy a Mashiko-i múzeumunkba ellátogató vendégeink között a karját széttáró, expresszív arcú Mózes a közönség egyik kedvence. 
 Dunaújváros kiemelt fontosságú város volt mindig is férjem, Nándor számára.  Pályafutása elején, feltörekvő szobrászként, itt került felállításra a “Korsós leány” szobra a vizet köpő békákkal, amit 1953-ban formázott meg agyagban. 
 Kedves barátommal, Kiss Sándorral 2014-ben látogattam el legutóbb Dunaújvárosba.  2002 óta már többször jártunk itt. Gyönyörű és élénk városnak ismertem meg. Örömmel választottam férjem Mózes szobrának felállítási helyszínéül a Krisztus Király plébániatemplomot. Baltási Nándor atya energikusan és kedvesen vetette bele magát a szobor elhelyezésének feladatába, amiért hálás vagyok. A japán Wagner Nándor Alapítvány tagjaival együtt pedig nagyon örülünk, hogy férjem, Nándor munkája a legillőbb helyre került.
 Boldog és hálás vagyok, hogy az Önök segítségével távolról bár, de részt vehettem a Mózes szobor mai megáldásán, és örülök, hogy ezt a napot megéltem.
 Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik ma eljöttek, és azoknak még egyszer hálás köszönetet, akik oly sokféleképpen segítettek nekünk.


Vendégeink: Herendről és Budapestről. 

Bővebben képgalériával a DO hírei:

Fotó: Szundy László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése