2019/10/13

Megszépült a Jávor Ottó tér

2017 tavaszán örömmel értesültünk arról, hogy megkezdődött a Jávor Ottó tér komplex felújítása. Indulásként negyven parkoló épül, ezt követheti majd park felületének kialakítása és a zöldfelület cseréje, megújítása. Wagner Nándor Corpus Hungaricum szobra helyén marad, de tájékoztató táblát kap a szobor.

2018 nyarán a munkálatok gőzerővel folytak, s reméltük, hogy a Nemzeti Gyásznapra kész lesznek a munkálatokkal. A rácson befényképezve ígéretes változások történtek, és szépen formálódott a park.

A munkálatok csúsztak, a tér szépsége javára és később ősszel került átadásra a Jávor Ottó tér.  A felújítás során a régi vörös murvás sétautak helyén mészkő burkolatú támfalakkal szegélyezett térköves sétányok és vízáteresztő gyöngykavics burkolatú tereket vehettünk birtokba. Több mint 5000 tő összefüggő gyepes és évelő növényekkel beültetett ágyások és peremi zöld füves határolók igazán oázist varázsoltak. Ekkor jelentették be, hogy itt kap helyet a jövőben Születés park, ahová évente egy-egy fát ültetnek az adott évben Székesfehérváron született gyermekekért. Feol híre látványos drón fotóval.

Idén április 15-én ültették el az első fát, egy japán díszcseresznyét, a tavaly született 644 fehérvári kisbaba tiszteletére. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő a család és a gyermekáldás fontosságáról beszélt és Mózes első könyvéből idézett, amikor Isten megáldotta Noét és fiait és azt mondta, hogy „Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet.” Feol híre

 A tér címköve
 Corpus Hungaricum a még üres tájékoztató táblával
 Figyelmeztető kezek
 Corpus Hungaricum talpazata oldalnézetben a kés virágágyással
A tér burkolata

Az idei Nemzeti Gyásznapon már a Corpus Hungaricum kétnyelvű táblája kész volt, mely megemlékezik Wagner Nándorról, Makk István építészről és Fitz Jenőről.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése