2019/04/27

IV. Megyei Anyaság Konferencia

A Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma az Academia Humana Alapítvány és az Egészségügyi Szakképzésért Alapítvány támogatásával 2019. április 26-án nagy sikerrel rendezte meg a IV. Megyei Anyaság Konferenciát.

Az oktatási intézmény diákjaink szívhez szóló, az anyaság értékeit bemutató műsora után következtek a színvonalas előadások az előadó által választott anyaság témakörében végzett saját kutatásukról. A felhívásban változatos témát soroltunk fel, melyekkel pályázni lehetett. Csak olyan pályamunkát fogadtunk el, mely megfogalmazta a kutatás célját, felméréses vagy kérdőíves módszert alkalmazott, és értékelte a kutatás során kimutatott eredményt, valamint következtetéseket vont le. A zsűri a beérkezett pályamunkából tizenegyet tartott alkalmasnak a konferencián történő előadásra.

Megtudhattuk, hogyan egyeztethető össze az ismertség és az anyaság a 21. században, miként lehet együtt élni a sérült gyermekkel, és milyen módon lehet feldolgozni az újszülött gyermek elvesztését. Megismerhettük a cigány nő szerepét a családban régen és most, az anya testi változásait a várandósság alatt. Betekintést nyerhettünk egy-egy diák családjának életébe az Ikrek a családban illetve a Nagymama az én hősöm című előadások révén.

Az előadások sokszínűségét mutatja, hogy megismerhettük Az anyává válási életkor és a család életminőségének összefüggéseit Csenyéte településen. Választ kaptunk arra, hogy Árt vagy védi a szoptató anyát körülvevő társadalom? Betekintettünk abba az aktuális problémakörbe, hogy kell-e választani az anyaság vagy karrier között, illetve milyen anyai nehézségek fordulnak elő a gyermekvállalást illetően.

A gondosan megválasztott témák és a magas színvonalon előadott pályamunkák nehéz feladat elé állították a zsűri tagjait, ennek bizonyítéka, hogy az elhangzott az első három helyezés mellett három különdíj is kiosztásra került a Terra ’95 Bt. és a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének köszönhetően.

Díjazottak

I. Árt vagy véd a szoptató anyát körülvevő társadalom?
Mészáros Klaudia 2/14.a; felkészítő tanár: Csopják Judit

II. Az anyává válási életkor és a gyermek, a család életminőségének összefüggései Csenyéte településen
Tóth Gerda 11.a; felkészítő tanár: Tóth Éva

III. Az újszülött gyermek elvesztése
Bálint Roberta Szent László Gimnázium Mezőkövesd; felkészítő tanár: Pál Ilona

Különdíjas pályaművek

Nagymama az én hősöm.
Bartók Klaudia 9.c; felkészítő tanár: Simonyi Antónia

„A férjem mellett és mögött” A cigány nő szerepe a családban régen és most
Beri Cintia Mirtill 10.d; felkészítő tanár: Nagyné Gulyás Erna

Az anyai nehézségek a gyermekvállalást illetően
Gál László Gergő 10.f; felkészítő tanár: Vojtonovszki Gábor

Köszönjük a diákoknak a felkészülést és a lelkes előadást, a tanároknak a felkészítést a sikeres prezentációkhoz, a szereplőknek és felkészítő tanáraiknak a konferencia megnyitó műsorát, valamint az alapítványoknak a megrendezéshez nyújtott támogatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése