2018/09/01

23. Nagybánya Tájképfestő Telep

Immár 23. alkalommal került megrendezésre, Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész vezetésével a Nagybánya Tájképfestő Telep, egy új helyszínen, Koltón. A telep festőinek munkáiból augusztus 25-én kiállítás nyílt a koltói Teleki Sándor Művelődési Házban, amely a Teleki-kastély felújítása alatt, ideiglenes helyet ad egy válogatásnak a Petőfi Sándor Emlékmúzeum gyűjteményéből. Az európai uniós támogatással 2020 végére elkészülő Teleki kastély tárlati és raktári helyet fog biztosítani a Nagybánya Tájképfestő Telep anyagainak számára.

A tárlatnyitó vendégeit, az alkotótábor festőművészeit Csendes Lajos polgármester és Kádár Heléne múzeumigazgató köszöntötte, majd nyilvánosan is átvették megőrzésre a mintegy 350 alkotásból álló festménygyűjteményt, a majdnem negyedszázados alkotómunka reprezentatív darabjait. Bejelentették, hogy tervük egy olyan állandó kiállítás létrehozása, mely váltogatva mutat be 80~100 festményt a Nagybánya Tájképfestő Telep terméséből a felújított Teleki Kastélyban. Jurecskó László művészettörténész betegsége miatt nem tudott megjelenni, és szakmai nyitóbeszédét a múzeumigazgató, Kádár Heléne tolmácsolta. Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő, a Nagybánya Tájképfestő Telep egyik alapítója örömmel üdvözölte a Koltóra történő települést. Véső Ágoston köszönő beszédet mondott, hogy végre otthont leltek Nagybánya szomszédságában, Koltón. Zárásul a koltói fiatalok Somfa népi együttese ünnepi műsorral szolgált. Wagner Chiyo alapító elnök asszonyunk az Academia Humana Alapítvány nevében Japánból küldött üdvözletét Varga Károly ny. esperes olvasta föl. Idézzük szó szerint!



Főtiszteletű Püspök úr!
Kedves Guszti Bácsi és az idei nyári festőtábor Mesterei!
Tisztelt Vendégek!

Wagner Nándor nagyváradi szobrászművész hagyatékát ápoló alapítvány 2006 óta támogatja a nagybányai festészet nemes hagyományainak őrzését. Különösen fontosnak érezzük azt a lelkesedést, mely évről-évre elhozza Önöket Felsőbányára, Nagybányára, hogy a hely szellemével találkozva alkossanak, és itt együtt élve, vitatkozva véleményt cserélhessenek.

Nagy örömömre szolgált az a hír, hogy a Véső Ágoston, Munkácsy-díjas festőművész által vezetett Nagybánya Tájképfestő Telep gyűjteménye Koltón megkapta-megtalálta ideális helyét. Sajnos életúti akadály miatt nem lehetek személyesen jelen ezen a régen várt jeles eseményen.

Csodálatos párosításnak érzem, hogy Petőfi versei és a nagybányai festészet ihletett témái egy épületbe – a híres Teleki-Kastélyba – kerülhettek. Mi japánok tudjuk, hogy kulturális értékeink ilyen összekapcsolása egy pici ikerfényt teremt, ami a lélek újabb kimeríthetetlen erőforrása, s azt hiszem ez a magyaroknál is így van.

Remélem, a sors megengedi, hogy egyszer eljussak ide.

Őrizzék és ápolják a koltói ikerfényt!

Wagner Chiyo



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése