2015/05/18

Anyaság szobor avatása Miskolcon

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk
Wagner Nándor „Anyaság” szobrának avató ünnepségére
2015. június 5-én, 11:00 órától
Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola (Miskolc, Szigethy Mihály u. 8.)

Program
  • Köszöntő
  • Megnyitó beszédet mond: Dr. Kriza Ákos Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere 
  • Őexcellenciája Junichi Kosuge nagykövet úr beszéde
  • Wehner Tibor művészettörténész: Wagner Nándor Anyaság szobra 
  • Rövid műsor
  • Wagner Chiyo asszony köszöntője és a szobor átadása
  • Avatás 
  • Szoborköszöntő vers
  • Köszönet és zárszó: Zsúdel Antónia Orsolya igazgató asszony. 
A választott helyszín
A szobor faragása
Darányi István kőfaragó mester idén február 10-én kezdte meg a munkát a Reneszánsz Zrt. telephelyén.

 Megérkezett a kiválasztott kőtömb a süttői bányából 
 A gipsz modell és a formálódó Anyaság
A faragás egy korai fázisa
 A felületi részletek különböző textúrával készülnek
Egyeztetés Darányi István kőszobrásszal és dokumentálása a munkának 

A szobor rövid története és az ajándékozás
Tények: A Képző- és Iparművészeti Lektorátus irattárában őrzött dokumentumok szerint Wagner Nándor 1955 telén kapott megbízást az Anyaság, illetve Szoptató anya című szobor megformázására. A szobor gipszével elkészült, de az 1956-os forradalom után elhagyni kényszerült hazáját. Irattári adatok szerint a szobor gipszpéldánya - ma már tudjuk, hogy a kész szobor - a budapesti II. számú Női Klinika épületébe került, ahonnan 1958-ban ismeretlen helyre elszállították.

Keresés és kutatás: A szobrász művészeti hagyatékát ápoló alapítványunk kutatni kezdett a mű után. A hátrahagyott műtermi anyagát barátai Székesfehérvárra mentették. 1958-ban idekerült az Anyaság szobor gipsze is, mely Csipkerózsika álmát aludta a raktár mélyén. A gipszen látható kőszobrász jelek azt sugallták, hogy a szobrot készre faragták, de hogy az hová került, nem tudtuk. A szobrászművész megmentett anyagát restauráltattuk és 2013. szeptember 22. és október 27. között a Szent István Király Múzeummal közösen „A székesfehérvári Wagner-szoborlelet” című kamara kiállításon mutattuk be. A kiállítás egyik látogatójának köszönhetően megtudtuk, hogy a szobor Albertfalván van, és egy óvoda udvarán lett elhelyezve minden híradás nélkül. Ma ezen a helyen működik a Down-kórosok Napközi Otthona, melynek elzárt kertjében az időjárástól kicsit megkopva áll Wagner Nándor Anyaság szobra.

Ajándékozás: A 2013-as kiállítás sikeres befejeztével, a kiállított mintegy félszáz mű visszakerült a raktárba. Tekintettel arra, hogy a gipsz múlandó anyag is tud lenni, Alapítványunk úgy döntött, hogy kőbe vésetve megmenti a szobrot és arra méltó intézménynek ajándékozza. A miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolát találtuk a legmegfelelőbbnek. Az oktatási programjukhoz is szorosan csatakozó témájú szobor az ezer diákos intézmény bejárata előtt lesz elhelyezve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése