2014/10/17

A mesterek mentora - Supka Magdolna emlékkiállítás

Supka Magdolna 100 éve született. A Józsefvárosi Galéria - hagyományosan minden évben egy kiállítást Supka Manna művészettörténész emlékének szentel.

Idén - a Magyar Festészet Napján - huszonhárom elhunyt kortárs alkotó emlékét idézi meg a kiállítás azáltal, hogy egy-egy mű és az alkotójáról írt Supka Manna-i jellemzés együtt látható. A kiállított anyag igazi összekötőkapcsa az, hogy mindegyik művész elismertetéséért Manna néni évekig harcolt, sokuk neve háttérbe volt szorítva és elfelejtésre volt ítélve. Supka Magdolnának köszönhetjük, hogy felfedezte őket, művészetükkel éveken át mélyen foglalkozott, monográfiákat, tanulmányokat, cikkeket írt munkásságukról és elhelyezte őket a magyar művészettörténetben. Sokuknak még az az élmény is megadatott, hogy életükben a kiállításukat ő nyitotta meg. Nem véletlen, hogy nem fáradt bele ebbe a munkába, mert erős egyéniség volt, a tehetségekért mindent megtett, éltette ha segíthette őket és magából egy kicsit adhatott.
A kiállítás meghívója

 Sipos Mihály zenéje köszönti a vendégeket
 Bényi Eszter édesanyjáról beszél
Supka Manna díj: megosztva Shah Timor és Shah Gabriella művészettörténész,
aki a kiállítást megnyitotta. Bővebben róluk: Shah Timor.
A díjazottak és a díj átadója Tenk László a T-Art Alapítvány elnöke
Wagner Nándor akvarellje és tájékoztató táblája előtt
Wagner Nándor: Tó holdfényben (selyemakvarell, 26x16cm)
alatta Supka Magdolna szavai:
"Japánban megnyerte magának körös-körül a tengert, a hegyeket és a földrengést és a nagy vízáradást. A nagy természeti elemek fenyegetettségében élni más belső alkatot igényel, és megtanult ezzel élni. Nekem meggyőződésem – de mindennél fontosabb Wagnernek is –, hogy az emberiséget ebből az alantas, pszichikai és szellemi morális állapotból semmi más nem tudja kimenteni, csak a jó művészet...."  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése