2011/10/29

Gilgames és Enkidu - Ősi mesék

Kelemen Ágnes ősi mesekönyve a Gilgames és Enkidu kedves, rajzos, örökérvényű története elevenedik fel e szívet-szemet gyönyörködtető mesekönyv lapjain.
Sin-leqe-uninni, a Kr. e XII. században élt babiloni írnok Gilgames személyéhez fűződő sumir eredetű népmeséket dolgozott egybe, s kikerekedett belőle a 12 táblás Gilgames eposz. Eredetileg a csillagos égen lejátszódó történetet a földön Gilgames, Uruk királya és hű társa, Enkidu személyesíti meg. Az ékiratokban Izdubarnak, a fényes fokos gyermekének nevezett Gilgames az Oroszlán csillagképből indul, társa Enkidu az Ikrek csillagképben jelenik meg, s csatlakozik hozzá.

Kiadó: Pytheas könyvmanufaktúra
Ősi mesék sorozatának 1. kötete

A XIX. században Gilgames személyét teljes joggal azonosították Nimróddal, ki "hatalmas volt az Úr előtt", és népének épített városokat létesített. A két, látszólag különböző személyt sok azonos vonás kapcsolja egybe. Mindkettő városépítő volt. Mindkettő ugyanazon a területen, ugyanazon városban uralkodott, ugyanazon tulajdonságokkal rendelkeztek, s ebből kifolyólag a kalandjaik is azonosak lehettek. (Marton Veronika hátlapszövege)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése