2019. szeptember 10., kedd

Nagybánya Tájképfestő Telep Koltón

Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész fáradhatatlanul küzd a nagybányai tájképfestészet hagyományainak őrzéséért, ápolásáért, és ennek köszönhetően tavaly Koltó örömmel befogadta őket! Állandó kiállítási teret és tárolót kaptak, amire eddig nem volt lehetőség. Köszönhető mindez a művészetet pártoló Csendes Lajos koltói polgármesternek.

A koltói Teleki kastély, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia nászheteinek boldog színhelye, őrzi a Petőfi emlékeket. A kastélymúzeum felújítása rendben folyik, és a tervek szerint jövő év végére készül el.

 Nyitási ígéret: 2020. december 9.
Kastély bejárati oldala
Kastély park felőli oldala 

Jelenleg a Petőfi Múzeum anyagának egy kis része, a tulajdonos Teleki Sándor emlékanyaga, valamint a koltói emberek életképei a Teleki Sándor Művelődési Házában kaptak helyet, mely tavaly óta a Nagybánya Tájképfestő Telep képeinek is bemutatóhelyévé vált. A kiállítást több mint 8500-an nézték meg egy év alatt.
Petőfi anyagok asztalvitrine előtt a kastély festménye 
Kiállítási részlet a kultúrház emeletén
Véső Guszti bácsi a képekkel
Az ebédlő/rendezvényterem falán, körben a telep munkáiból válogatás látható

Idén 24. alkalommal rendezték meg a nyár végi festőtelepet, és másodszor Koltón. Sokfelől jöttek mesterek, mint mindig Magyarországról, Németországból, Erdélyből és Romániából. Esténként előadásokat és jó beszélgetéseket, vitákat tartottak a művészetről, a tájkép festészetről, mai idők gondjairól. Kiss Sándor elnökünk Wagner Chiyo asszony szemszögéből mutatta be férje munkásságát. Az a tudat, hogy két év múlva már kiállítási anyaguk a kastélyban lesz látható, biztatást és lelkesítő erőt ad számukra. 

 Festő munkában
A történelmi időket látott nagy fa, igazán jó téma
 Elkészült képek a kastélyról, a nagy fával

Bővebben az otthont lelt 2019-es festőtelep munkájáról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése