2017. szeptember 3., vasárnap

22. Nagybánya Tájképfestő Telep

A szokásoktól eltérően az idei telep augusztus 19-én kezdte meg munkáját, tudniillik a Tájképfestő Telep a máramarosszigeti magyarság Hollósy festőművész születésének 160. évfordulóját Máramarosszigeten saját kiállításával és Sas Péter művelődéstörténész által szerkesztett Hollósy Simon 1857-1918 című könyv bemutatójával ünnepelte. Lásd bővebben itt. A megnyitó videója itt tekinthető meg.

Véső Ágoston, Munkácsy-díjas festőművész által vezetett Nagybánya Tájképfestő Telep huszonkettedik tábora tegnap zárt be Felsőbányán. Idén is a művészek Daniel Leş keramikus (aki szintén tagja a telepnek) Casa Olarului - A Fazekas Háza nevű panziójában leltek otthonra, és innen rajzottak ki, nap mint nap, a környező tájakra témát keresni és ihlettel megfesteni.

A 19 festőművész Felsőbányán és környékén jó hangulatban folytatta alkotótevékenységét. Esténként beszélgettek és vitatkoztak a festészet mai irányairól és a tájképfestészet fejlődéséről, felidézve a nagybányai festészet történetének izgalmas eseményeit.

Az elkészült művek bemutatására augusztus 31-én délután 6 órakor, Nagybányán, a Prefektúra Önkormányzat épületének földszinti aulájában került sor.

 A kiállításra érkeznek a vendégek
 Megbeszélik, hogy ki, milyen témát választott
 Véső Guszti bácsi magyaráz, háttérben a festőművészek egyik csoportja beszélget
 A megnyitóra várva
 Kinek melyik mű tetszik?
 Ezt a festményt megörökítem...
A megnyitó szószólói:
 Véső Ágoston, Vida Noémi alpolgármester, Cătălin Cherecheş polgármester

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése