2016. április 20., szerda

11. Wagner Nándor Díj

Április 20. Partiumi Egyetemi Napok egyik rendezvénye.
A Partiumi Keresztény Egyetem művészeti karának hallgatói 2006 óta évenként versenyeznek a Wagner Nándor díjért. Idén a grafikai szakos hallgatók József Attila versenyére emlékérmét kellett tervezniük a Sulyok István Főiskola megalakulásának 25. és a Partiumi Keresztény Egyetem megalakulásának 15. évfordulójára. A Pályázati kiírás itt található. Az Éremtervezet kiállítás hirdetése itt tekinthető meg. 18 pályázat érkezett be a megadott határidőig. Ún. kakukktojás feladat volt, mert ötvös-, illetve szobrászfeladatot kellett megoldaniuk. Sulyok István püspökről ráadásul kevés grafikai anyag maradt fent, ami szűkítette a tervezési lehetőségeket. A kiállítás a PKE Képzőművészet Tanszék idén megnyitott Galériájában látható.

Öttagú zsűri értékelte a pályamunkákat. Nagyon szoros verseny alakult ki a második helyért, ezért a zsűri úgy döntött, hogy összevonja a második és harmadik díjak összegét és ebből megosztott második díjat oszt ki. Díjazottak:
  1. Lungu Arnold
  2. Kónya Kincső, Tóth Lehel és Bende Attila
Dicséretben részesült:
  • Bodnár Dorottya
  • Csiby-Gindele Botond
  • Kovács Ramóna
I. díj Lungu Arnold

II. díjasok 
Bende Attila
Kónya Kincső 
Tóth Lehel

További szép munkák
 Balázs Ildikó
Bodnár Dorottya
Csiby-Gindele Botond
Kovács Ramóna

A díjazottak Izsák Előd felkészítő tanárukkal

Meleg Vilmos nagyváradi színművész kitüntetése 60. születésnapján

A laudációt Kiss Sándor elnökünk olvasta fel. 

„Sokan nem tudják róla, hogy ő a Magyar Kultúra Lovagja, vagy azt, hogy több száz verset tud fejből, s a leghitelesebb előadója a Szózatnak és a Himnusznak. Mindig szeretett adni, tájékoztatni, nevelni, tanítani, ezért középiskolás éveiben jelentkezett a Kortárs színpad 71 színjátszó együttes sorába. Bár a papi hivatás is közel állt a szívéhez, tehetségét a kultúra templomában kamatoztatta. Később beleszeretett Csokonai költészetébe, s ez a szerelem elkísérte évtizedeken át, együtt tudott gondolkodni a magyar költészet óriásaival. Évente születnek új egyéni műsorai, rengeteg mellék- és főszerepet játszott váradi, debreceni, békéscsabai színésztársaival. Ha előad, vagy rendez, úrrá lesz rajta egy olyan átszellemülés, amely csak a hivatásukat igazán szerető művészek sajátja” .

Pintér István, a Pro Universitate Partium Alapítvány ügyvezetője a két alapítvány nevében adta át a Magyar Tudás – Magyar Hatalom díjat. Meleg Vilmos Csokonai Vitéz Mihály, Horváth Imre, Babits Mihály verseivel szólt a magyarságról, s azt kívánta a jelenlévőknek: érezzék a magyarság színét és ízét, s adják azt tovább a következő generációknak.

A kitüntetett feleségével Pintér István és a Bihari Napló újságírója társaságában

A verseny és a kitüntetés a médiában
- Bihari Napló 2016. április 22. Díjat kapott Meleg Vilmos színművész
- Erdély online Díjat kapott Meleg Vilmos színművész 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése