2016/02/18

Alapítványunk 2015. évi tevékenysége

2015 az Anyaság szobor és a könyvek éve. Wagner Nándor elveszettnek hitt Anyaság illetve más néven Szoptató anya szobrát 2013 őszén találtuk meg és elhatároztuk, hogy kőbe vésetve az erre méltó Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolának ajándékozzuk. Az Anyaság szobrát június 5-én ünnepélyes keretek között avattuk fel Miskolcon, ahol a megnyitó beszédet őexcellenciája Junichi Kosuge Japán nagykövete mondta, aki párhuzamot vont a szobrász élete és a szobor sorsa között, mely zegzugos úton, sokszor zaklatottan haladt a siker felé. Alapítványunk köszönetét a megvalósításért Wagner Chiyo asszony, alapító elnökünk fejezte ki.
Az Anyaság kibújik a kőből

2015-ben is rendre megszerveztük a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatók színvonalas versenyét, immár tízedik alkalommal. A dupla versenyen, ahol a grafikus és a videó-animátor hallgatók a közelmúlt történelmi témájában - Temesvár 25 - vetélkedtek a Wagner Nándor Díjért.
Anyagilag segítettük a Nagybányai Tájképfestő Telep, a Herendi Vizuális Műhely és a nagyváradi nyári diáktábor működését. Támogattuk a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét, akik minden évben, a Nemzeti Gyásznapon a Corpus Hungaricum szobornál megható műsort adnak.
Wagner Nándor tevékenységének kutatása sok új információt hozott, eddig nem ismert adatokat és régi fényképfelvételeket találtunk, kaptunk. Az anyagot megosztottuk a Wagner Nándor Alapítvány kutatóival.
A Herendi Vizuális Műhely sikere az ajkai tárlaton

2015 a könyvek éve is volt, mert támogatásunkkal jelent meg Debreczeni Tibor drámapedagógus "A Kürti Harminc" című naplója, melyben Tiszakürt történéseit írja le 1985-2015 között. Szakolczay Lajos szerkesztő, irodalom- és művészetkritikus 1000 oldalas horizontjában is impozáns könyvét - "Nagybányától Picassóig" - szintén támogatásunkkal jelentette meg a Napkút Kiadó. A szerző a múlt század nyolcvanas éveitől kezdődően két és fél évtized képzőművészeti írásait gyűjtötte össze és adta közre. A Franciaországban élő Nagy Pál "Une francophonie millénaire - Ezeréves frankofónia" című, 2016-ban megjelenő művének kiadatását is támogattuk.
Alapítványunk régi nagy tisztelője Supka Magdolna művészettörténésznek, ezért csatlakozunk a T-Art Alapítvány és Csáki József tíz évvel ezelőtti kezdeményezéséhez, a Supka Magdolna Emlékdíj alapítóihoz, a díjat október 15-én adtuk át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése