2014/05/31

Alapítványunk 2013 évi közhasznúsági jelentése

Alapítványunk történetében 2013 volt eddig a legaktívabb és a legeseménydúsabb esztendő. Közzétett közhasznúsági jelentésünket itt olvashatja. Támogatásunkkal március végén jelent meg Wehner Tibor "Tapló - Kíméletlen Művészeti Napló", amely az 1996 és 2006 közötti időszakot fogja át. Májusban, hagyományainkhoz híven nyolcadik alkalommal adtuk át a Wagner Nándor Díjakat a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti szakos hallgatók színvonalas versenyén.

Közben alapos kutatómunkával és a Szent István Király Múzeum szakembereinek segítségével, teljes erővel folytattuk "A székesfehérvári Wagner-szoborlelet" című kamarakiállítás előkészítését, melyen bemutatásra került Wagner Nándor két székesfehérvári kötődése, nevezetesen kiállítás-rendezői tevékenysége és a nemrégiben a múzeum raktáraiban fellelt szobrai, szoborvázlatai.

A kiállítás kurátora Gärtner Petra és vizuális tervezője Varga Gábor Farkas volt. Alapítványunk részéről Wehner Tibor művészettörténész, Kiss Sándor elnökünk, Gulyás János filmdokumentarista és Szundy László kurátor vett részt. Kitűnő munkát végeztek a múzeum restaurátorai és Nagy Károly szobrász öntőmester is.

A jó előkészítésnek köszönhetően szeptember 16-22. között Wagner Nándor hetet ünnepelhettünk Budapesten és Székesfehérvárott.

Szeptember 16-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékestet tartottunk, 21-én a Magyar Tudományos Akadémián Wagner Nándor posthumus "Magyar Örökség Díjat" kapott és 22-én Őexcellenciája Yamamoto Tadamichi Japán nagykövete nyitotta meg "A székesfehérvári Wagner-szoborlelet" című kamarakiállítást. A megnyitón, a házigazda Dr. Demeter Zsófia igazgatóasszony és Székesfehérvár alpolgármestere Brájer Éva asszony a nagylétszámú közönség előtt nagyra értékelte Wagner Nándor művészeti hagyatékának megmentését. A Primavera vegyes kórus Horányi Ottilia vezényletével meghitt hangulatot teremtett. Wagner Chiyo asszony méltatta a közreműködők tevékenységét, külön kiemelve a restaurátorok munkáját, és zárásul köszönetet mondott a Múzeumnak a gyönyörű helyért és a városnak férje emlékének ápolásáért.

A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti tevékenységét Alapítványunk 2012 óta támogatja. Timár Nicolette igazgatóasszonnyal kialakított jó kapcsolatnak köszönhetően, a tanulók nagy része megtekintette a Wagner kiállítást. Szervezésünkben Torma Mária és Cserna Csaba előadóművészek rendkívüli irodalomórát tartottak a felsősök részére.

Decemberre, második 2013-as könyvprojektünk is sikeresen lezárult. A Pytheas Könyvmanufaktúra gondozásában jelent meg magyarul, Narushima Yukio japán szerző mesekönyve, "A szépséges istennő".

Nyolcéves hagyományainkat folytatva Alapítványunk anyagi támogatást adott a 17. Felsőbányai Nyári Festőtábor és a Herendi Vizuális Műhely működéséhez. Anyagi támogatást adtunk a Pro Literatura Alapítványnak, a nagyváradi Asociatia Maghiari Ardeleni, a Magyar Örökség és a Primevera egyesületeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése